concept
 

Het principe van de cataloguswoning, een gestandaardiseerde woning die uit een catalogus te bestellen is, is een principe dat al in opvolging van vele architecten is uitwerkt. Velen van he trekken een parallel met de autobranche, waar de consument de beschikking heeft over een standaard model. Deze gegevens worden door de architect verwerkt, door basiswoningen aan te bieden, waarbij er gekozen kan worden uit extra accessoires, als ramen, schoorstenen, serres of garages. Al naar gelang de wensen van de koper zich uitbreiden, ´groeien´ de basiswoningen in hoogte en diepte, zodat er uiteindelijk een subtiele variatie in het stedenbouwkundig beeld ontstaat. Vaak hebben ontwikkelaars van deze cataloguswoningen, een bepaalde vorm van productie in hun achterhoofd, waarbij twee doelstellingen belangrijk zijn: ´Hoe produceer je snel en goedkoop veel woningen?´ en ´Hoe zorg je voor keuzevrijheid van de consument?´ Beide doelstellingen verhouden zich soms moeizaam tot het artistieke domein van de architect.

Wat is precies de bijdrage van de architect, als er spraken is van seriematige bouw en verregaande bemoeienis van de koper? Vaak nemen ontwikkelaars van cataloguswoningen de ´boerderette´ als uitgangspunt, omdat dit één van de meest favoriete woningtypen van de gemiddelde Nederlander is. ´Onder architectuur´ onderscheidt zich echter van het ´boerderette´- principe. ´Onder architectuur´ gaat uit van een figuurlijke blokkendoos, waarmee de opdrachtgever een geheel eigen woning kan samenstellen.

Bij het concept wordt als basis het kwadrantenstramien gehanteerd. Het stramien bestaat uit twee verschillende assen, die tevens de verkeersruimten vormen. De stramienen staan loodrecht op elkaar en vallen te onderscheiden in een hoofd- en subas. De hoofdas bevat onder andere de entree en het trappenhuis. De subas is smaller dan de hoofdas en wordt in principe alleen gebruikt als koppeling tussen de aangesloten blokken.

De blokken die de lege kwadranten van de hoofd- en subas op gaan vullen, zijn er in verschillende maten. De blokken zijn op verschillende manieren te stapelen. Ook de gevelbekledingsmaterialen zijn per blok, naar eigen keuze verschillend toe te passen, hierdoor is de diversiteit aan varianten eindeloos te noemen.